Vital Living
Deel deze blog!

Feng Shui en het goed indelen van je keuken

Een van de eerste dingen die je doet als je gaat verhuizen is het uitzoeken van een nieuwe keuken. Leuk! maar… soms ook lastig, veel aanbieders, verschil in kwaliteit, wel of geen design, welke kleuren en materialen kies je. En dan hebben we het nog niet eens over de meest praktische en mooiste (Feng Shui) indeling voor je keuken.

Feng Shui Keukendesign. Waarom is de keuken zo belangrijk in Feng Shui? Dat komt omdat in de keuken voedsel bereid wordt. Als de Ch’i (energie) in de keuken niet goed is dan tast dit het voedsel en de voedselbereiding aan waardoor de gezondheid van de bewoners verslechterd. Als de locatie en indeling van de keuken niet goed is dan kan dit de levensverwachting van de bewoners verkorten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoe voorkom je dit? Dat doe je door vooraf met een aantal dingen rekening te houden:

  • Plaats nooit een keuken in het centrum van je huis, deze sector is passief en heeft een subtiele energiestroom nodig en niet de vurige yang energie van een keuken.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de gootsteen en de kookplaat zodat er geen water en vuur clash ontstaat. Probeer ook te voorkomen dat een kookplaat en gootsteen direct tegenover elkaar liggen.
  • Een kookeiland is wel erg populair maar… vanuit Feng Shui oogpunt niet ideaal.
    De kookplaat moet stabiel staan en bij een kookeiland is er een Ch’i-stroom van alle kanten. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het voedsel en kan voor gezondheidsproblemen zorgen.
  • Zorg er ook voor dat de kookplaat niet direct bij de ingang staat, ook dit zorgt voor Sha Ch’i en heeft een negatieve invloed op de gezondheid.

De perfecte locatie van de keuken bepaal je met het Eight Mansions Feng Shui systeem. Uitgangspunt hierbij is dat we de keuken in een negatieve sector plaatsen zodat de keuken de negatieve Ch’i hier kan onderdrukken. Waar die locatie in jouw huis is bereken ik aan de hand van een kompasmeting van de ligging van je huis.
De volgende stap is bekijken wat voor jou persoonlijk de beste richting is en daar de kookplaat naar toe laten wijzen en het uitzoeken van de juiste kleuren en materialen.

Op de foto zie je mijn eigen keuken (inmiddels heeft de achterwand een kleur gekregen zodat er een iets warmere sfeer ontstaat).
De kookplaat staat naar het oosten gericht, een gunstige richting voor mij en mijn partner omdat wij allebei tot de oostelijke groep behoren. Met de geboortehoroscoop van ons huis heb ik bepaald dat de locatie van de keuken het element Metaal nodig heeft om de energie meer in balans te brengen.
De keukenkasten zijn wit, een kleur die hoort bij het element metaal. Ook het behang met goudkleurige ondergrond draagt daar (weliswaar subtiel) aan bij.

De kleur wit hoort wel bij het element Metaal maar voorwerpen van metaal zijn krachtiger dan alleen een kleur. Het gebruik van RVS in de keuken en bijvoorbeeld de gietijzeren wok zijn daar voorbeelden van. De lamp heeft een metalen ophangsysteem en de ronde vorm is ook weer metaal. De gootsteen staat op voldoende afstand van de kookplaat en geeft geen water/vuur clash.

Ben je toe aan een nieuwe keuken en benieuwd hoe je de optimale Feng Shui realiseert? Maak dan een afspraak voor een Feng Shui Keukendesign.

 

 

About the Author Nicky

Feng Shui Consultant voor een lichter en leuker leven. Jouw geboortedatum (Chinese Astrologie) en je interieur (Feng Shui) zijn het startpunt voor een leven met meer flow, blijheid en vervulling. Leef lichter, volg je hart

follow me on:

Leave a Comment: